Põltsamaa ja Tartu



8. augustil 2020.a. käisin Tartus. Peamiseks põhjuseks soov Tartust drooniga pilte teha.

Tartu asub kontrollitavas õhuruumis (lennujaama tõttu). Et seal lennujaama töötamise ajal lennata peab olema ühekordne lennuluba ja lennuluba konkreetseks ajaks. Lennuloa taotlemine pole mingi keeruline ülesanne. Sain NOTAM teadetest teada, et 8. augustil on lennujaam kinni ja seetõttu pole lennuluba vajagi.

Reisiplaan oli lihtne: Tallinn – Põltsamaa – Tartu – Tallinn.

PÕLTSAMAA

Põltsamaale jõudsin keskpäeval. Ilm oli igati ilus. Oli plaan teha droonipildid Põltsamaa linnusest ja kirikust.

Lasin drooni lendu ja umbes 20 minutine seiklus õhus sai alata. Tegin pilte nii linnusest ja kirikust, kuid ka üldvaateid linnast. Pildistamist jagus, mistõttu jäi drooni tagasitoomine päris viimastele minutitele enne kui aku päris tühjaks sai.

Põltsamaa linnus ja loss.

TARTU

Tartus oli plaanis minna ja pildistada kolm erinevat paika.

  1. ERM ja sealne ümbrus.
  2. Turu sild ja sealne ümbrus.
  3. Toomemägi


ERMi juurde jõudes näitas auto termomeeter 28 °C. Lisaks veel lõõskav päike. Otsisin seal kiiresti ühe puu, mille varjus olla ja drooni lennutada. Õnneks ei pidanud kaugele minema. Seal oli kenasti ka üks pink. Droon läks lendu ja umbes 20 minutit oli ta õhus. Pildile jäid ERM eest ja tagant, tagurpidi maja ja vaated kesklinnale.

ERM Tartus.

Järgmiseks liikusin Turu silla juurde parklasse. Seal tegin drooniga pildid Turu sillast, Tigutornist, AHHAA keskusest ja Pläskust. Temperatuur oli endiselt päris meeletu, mistõttu tuli iga hinna eest varju otsida. See polnudki nii lihtne. Lähimad puud olid vallutanud hakid, kes puu otsas ennast kergendasid. Lisaks langes puu pealt nende sulgi nagu puulehti sügisel. Teine varjuline koht oli Turu silla alune, kuid seal ei tahtnud droon puldiga ühendust hoida. Nii, et paras tegemine, et õige koht leida.

Kõigepealt jäi pildile Turu sild.

Turu sild Tartus.
Turu sild Tartus.


Seejärel lennustasin drooni Tigutorni ja AHHAA keskuse juurde. Arvasin, et selline lennutamine sealkandis eriti ei õnnestugi, kuna raadiolevi segajaid on palju, kuid sellega eriti probleeme ei tekkinudki.

Tigutorn Tartus.

Järgmisena tuli Pläsku. Kuna päike paistis kaubamaja suunast, tuli pildi tegemiseks droon lennutada kaubamaja juurde. Ka sellega ei tekkinud leviprobleeme.

Tartu kesklinn.

Edasi viis tee Supilinna Emajõe äärde. Seal oli kõik suvine: inimesed ujusid, paadid/laevad sõitsid. Tegin mõned klõpsud ka sealt.

Käisin veel mõnda huvitavat kohta pildistamas Karlova linnaosas.

Lõpuks viis tee Toomemäele. Kõigepealt tegin väikese jalutuskäigu Vallikraavi tänavale ja sealt Maarja kiriku juurde. Maarja kirik oli juurde saanud hulganisti graffitit. Puudub info, kas see oli sinna tehtud omanike nõusolekuga või ilma.

Meeldivaks üllatuseks oli Vallikraavi väravapaviljon saanud uue elu. Seal asub nüüd ULA baar. Ehitis on kenasti korda tehtud.

Kui kõik sai sealkandis pildistatud, läksin tagasi Toomemäele. Seal jäid silma mitmesuguste hoonete maketid, mis olid pargis erinevates kohtades.



Jälle jõudis kätte droon lendu lasta. Lennutasin drooni ka Jaani kiriku ja raekojani. Toomemäel jäid pildile tähetorn, vana anatoomikum ja Toomkirik.

Tartu Toomemägi, Toomkirik.

Kokku lendas droon sel päeval umbes 11 km.

 





 

1 thoughts on “Põltsamaa ja Tartu

Comments are closed.