Kuidas ma oma fotomatkadeks ettevalmistusi teen?



Mõtlesin, et panen seekord kirja selle, kuidas ma fotoreise ette valmistan. Mitte seda, mida kaasa võtan või maha jätan, vaid selle osa, kuhu üldse pildistama minna.

Spontaanselt lähen ma pildista harva, kuid ka seda tuleb ette, seda peamiselt siis, kui on oodata mingit erilist ilmastikunähtust (kaunis päikeseloojang, suurem lumesadu, mis puud lumevaiba alla matab, ootamatu udu vms.).

Kuidas ma sihtkohti valin?

Sihtkohti valin mitmel viisil. Esiteks kolan aeg-ajalt nii Google Mapsis, Delfi kaardil, kui ka Maa-ameti kaartidel. Tihtilugu käin neil kaartidel niisama “hulkumas”, et ehk jääb midagi erilist silma. Delfi kaardil on hea võimalus matkaradadega kui ka vaatamisväärsustega tutvumiseks. Selline on minu sihilik sihtkohtade otsing.



Teiseks jälgin veebis, Instagrammis ja Facebookis erinevate inimeste loomingut ja tegemisi. Sealt saan tihtilugu samuti ideid, kuhu minna. Ehkki ma olen paljudes kohtades varem käinud, on seal ehk aja jooksul midagi muutunud, millest ma teadlik polnud.

Kui sihtkoht teada, mis edasi?

Kui olen endale mõne sihtkoha leidnud, ei tähenda see sugugi seda, et koheselt sinna sõitma hakkaksid. Sugugi mitte.

Mul on nutitelefonis selline äpp nagu Memento Databases. Selle äppiga saab endale tekitada sobivaid andmebaase. Üks andmebaasidest ongi mul selline, kuhu panen kirja kõik need ideed, kuhu võiks minna.

Iga sihtkoha kohta panen kirja järgmised andmed:
– asukoha nime
– vajadusel asukoha kaardil
– maakonna
– matka toimumise võimaliku aja (kas lähiajal või hiljem)
– märkused.

Selle loo kirjutamise hetkel on mul selles andmebaasis 37 sissekannet. Andmebaas on sorteeritud matka toimumise võimaliku aja ja seejärel maakondade kaupa. Hetkel on mul “lähiaja matkadeks” planeeritud 6 sihtkohta. Kui miski neist matkades ei teostu, siis saab see staatuse “hilisem matk” ja kui miski tõuseb päevakorda, siis tõstan selle staatusesse “lähiaja matk”.



Teine andmebaas on mul koostatud vastavalt ilmastikuoludele. Teisisõnu on selles andmebaasis märksõnadeks ilmastikuolud (näiteks värske lumi, päikeseloojang, udu vms.). See andmebaas on mõeldud selleks, et eriliste ilmastikuolude korral oleks koheselt võimalik vaadata, millisesse kohta võiks minna. Kiires situatsioonis ei pruugi kõik sihtkohad muidu meeldegi tulla. Selles andmebaasis on kohad, kus ma olen ka varem käinud ning midagi tundmatut nendes sihtkohtades pole. Mõte ongi selles, et tean, mida sihtkohas oodata, et mitte lasta ilmastikunähtusel raisku minna.

Kui sihtkoha otsus tehtud…

Üldiselt olen enda jaoks paika pannud umbes 2 nädala ulatuses, kuhu minna ja mida teha. Alati võib ette tulla muudatusi, kuid üldiselt viin need plaanid ka täide. Teisisõnu tean, kuhu lähen jooksval nädalal ja kuhu võiks minna järgmisel nädalal.

Kui otsus tehtud, hakkan tegema ilmaluuret. Vaatan erinevaid ilmaandmeid, et otsustada õige päev matkamiseks. Minu meelest on täpseimad norrakate yr.no ja meie enda Ilmateenistus. Kumbagi ei saa usaldada päris 100%-liselt, kuid kahepeale kokku saan üsna hea pildi, mis ees võib oodata. Ilmaennustuse täpsus on väga hea ehk homse ja ülehomse kohta, hilisema aja kohta võib tulla ette päris suuri muutusi, eriti just pilvisuse suhtes.



Kui ilmaennustused ei luba sellist ilma, millest unistaksin (sobiv päikesevalgus, sobiv pilvisuse protsent, udu vms.), siis ei tähenda see seda, et matkale minemata jätaksin. Siis valin halbadest variantidest parima ja lähen ikka. Muidu võib head ilma ootama jäädagi ja kuhugi ei jõuakski.

Kui ilma osas on asi selgeks saanud, teen ära kõik ettevalmistused, mis matka jaoks vaja on. See hõlmab kaasavõetava toidu ostmist, kõikvõimalike vajalike akude laadimist ja fototehnika valikut (kogu fototehnikat ma tavaliselt korraga kaasa ei võta).

Kui matkapäev kätte jõuab, teen hommikul ära vajalikud kohustused, pakin vajalikud asjad, võtan kaasa söögi (vajadusel soojendan ja panen toidutermosesse), valmistan joogi (külmal ajal keedan valmis tee ja panen termostesse).

Ja siis asun teele…


Kui matkal käidud…

Kui matkal käidud võtan lahti eelpool mainitud Memento andmebaasi ning teen seal tehtud matka osas valiku:
– kustutan selle täielikult
– panen selle hilisemate matkade nimekirja, kui peaks tekkima tahtmine käidud kohta hiljem uuesti minna.