Lumemaailm: Äntu järved, Koeru, Aegviidu



Sellele reisile olin plaaninud minna juba mõnda aega. Takistuseks oli siiani olnud päeva pikkus. Ega praegugi veel päevad eriti pikad pole, kuid lumi on maas ja see annab valgust juurde.

Tegelikult oli algses plaanis kohti veelgi, kuid tuli teha mingi valik, sest kõikjale lihtsalt ei jõudnud. Välja jäid näiteks Porkuni, Simuna ja Väike-Maarja. Viimasest sõitsin küll läbi, kuid peatust seal ei teinud.

Päeva valik ei olnud seekord kerge ülesanne. Peamiseks probleemiks lumesadu ja tuul. Lund on viimasel ajal praktiliselt iga päev sadanud, mistõttu tuli paar korda reis edasi lükata. Miks ma siis lumesajuga sõita ei tahtnud? Seepärast, et lumesajuga on drooni keeruline lennutada.

Uurisin pikalt ilmaennustusi ja valisin seeläbi välja sobivaima päeva. Ideaalne ilm tol päeval ei olnud, kuid valida oli see päev või siis üldse mitte minna. Ilm oli sel päeval täiesti pilves, päikesepaistet polnud kuskil näha. Äntu järvede ääres sadas ka väheke lund, kuid see ei olnud selline sadu, mis drooni lennutamist oleks takistanud.



Sõit algas hommikul Tallinnast. Teeolud olid lumised. Suured maanteed olid võrdlemisi puhtad ja sai normaalselt sõita.

Pardakaamera video Piibe maanteelt.

 

Esimeseks sihtkohaks oli Vao linnus Lääne-Virumaal. Lähenesin sellele mööda Piibe maanteed. Sõitsin läbi Aegviidust, Jänedalt, Amblast, Tamsalust (asulasse sisse ei sõitnud) ja Väike-Maarjast. Pärast Amblat läksid teeolud juba päris kehvaks. Tee oli lumine ja jäine, mistõttu kiiresti sõita ei julgenud. Tallinnast Vaoni kulus umbes 2 tundi sõitu.

Vaol tegin pilte linnusest ja mõningatest kõrvalhoonetest.

Vao linnus.
Vao linnus.


 

Kui Vao pildid tehtud, sõitsin naabrite juurde, ehk Kiltsi mõisa juurde. Seal oli plaaniks drooniga mõisa pildistada ja seda ma ka tegin.





Kui droon lennutatud, pakkisin asjad ja hakkasin Äntu järvede poole liikuma. Maantee oli seal väga ilus, mõlemal pool teed lumerüüga kaetud puuderivi. Vahva vaatepilt.

Veidike sõitu ja jõudsin Äntu järvede äärde. Parkisin auto parklasse, võtsin kaasa foto- ja matkavarustuse ja asusin teele. Kõndisin seal umbes 2 tundi, vahepeal fotosid tehes. Tervet matkarada ma ei läbinud, kuna aega hakkas selleks nappima. Peamiselt kõndisingi ümber 3 Äntu järve (sinine, roheline (ka Vahejärv), valge). Tegin pilte nii fotokaga kui ka drooniga.







Vaade Äntu Sinijärve veepinna alla.


Vaade Äntu Sinijärve veepinna alla.








Keegi oli järve jääle südame joonistanud.






Kui olin oma käigud ära käinud, hakkasin tasapisi edasi liikuma. Enne sõitu veel üks väike lõuna. Järgmiseks sihtkohaks oli Koeru, kuid enne seda sõitsin veel läbi Emumäelt. Seal kahjuks oli ilm liialt pilves, et midagi korralikult pildile saada.

Emumäelt võtsin suuna Koeru suunas. Tee sinna oli väga libe ja sõit aeglane. Aga kohale ma jõudsin. Parkisin auto kiriku juures olevasse parklasse ja lennutasin seal drooni.





Päev hakkas juba tasapisi pimedamaks kiskuma. Kuna oli soov veel ka Aegviidus drooniga pilte teha, siis oli aeg teele asuda. Piibe maanteel oli päris lumevaba ja libeduski ei seganud. Niisiis jõudsin veel õigeks ajaks Aegviitu, enne kui pimedaks läks. Aegviidus lennutasin drooni raudteejaama ümbruses. Ka üks rong oli ennast jaamas kenasti sisse seadnud.







Kui Aegviidus pildid tehtud, hakkas kodutee. Sõit koju kulges juba päris pimedas. Jõudsin koju umbes 18 paiku. Niisiis oli reisi pikkuseks umbes 9 tundi.





1 thoughts on “Lumemaailm: Äntu järved, Koeru, Aegviidu

Comments are closed.