Põllküla, Madise, LaokülaMa polnud kaua käinud Paldiski kandis. Seepärast liikusin ühel kenal sügispäeval sinnakanti.

Sõit sai alguse Tallinnast, läbi Keila liikusin Põllkülani. Vahepeal peatusin korra tee ääres, et üht kena kaasikut pildistada. Seal käis üks kõva “tagumine”. Alles pärast sain aru, et tegemist on Kloogalt kostuvate laskudega. Ju siis käis seal parasjagu laskmise harjutamine.

Sügisvärvides kaasik.
Sügisvärvid.
Sügisvärvides kaasik.


Sügisvärvides kaasik.

Laokülas oli kuulda ka Ämarilt lendutõusvate lennukite müra, mis oli ikka kohati päris vali. Ehkki elan Tallinnas ja olen reisilennukite häälega harjunud, siis sealkandis on see heli palju valjem ja ka pikaajalisem. Päris raske võib seal elada olla. Käib laskmine ja lennukite müra ka veel lisaks.

Aga nüüd tagasi reisi juurde. Pildistasin kaasiku ära ja siis liikusin Vanaveski paisuni Vasalemma jõel. Vett oli jões suhteliselt vähe, mistõttu voolas vesi tammist alla ainult väikese nirena. Tegin ära ka seal oma vajalikud pildid.

Vasalemma jõgi.
Sügisvärvid.
Sügisvärvid.
Vanaveski pais Vasalemma jõel.
Vahtraleht Vasalemma jões.


Edasi läksin Madisele. Esmalt kirikust üks pilt. Madise tundub mulle erilise paigana. Meri on lähedal, väike juga, kirik künka otsas. Mulle väga meeldib.

Harju-Madise kirik.

Edasi liikusin vana kalmistu juurde. Seal tegin varemeis kabelist pildi.

Harju-Madise vana kalmistu kabeli vare.

Tahtsin ka nö. bandiitide kalmistut pildistada, kuid seda ma sealt ei leidnud. Läksin tagasi autosse ja hakkasin veidi internetis otsimistööd tegema, et selgust saada, kus see kalmistu täpsemalt asub. Selle kalmistu asukoht oli olnud nõukaajal salastatud ning ka praegu võttis asukoha kindlakstegemine veidi aega. Õnneks oli Muinsuskaitseameti lehel vajalik info olemas. See kalmistu asub hoopis Harju-Madise uuel kalmistul. Vaatasin selle koha Google Mapsist järele ja sõitsin sinna. Leidsin bandiitide kalmistu asukoha üles.

Harju-Madise uue kalmistu kabel.
Bandiitide kalmistu.
Bandiitide kalmistu.


Kui pildid tehtud sõitsin Laokülla. Seal läksin mere äärde. Ehkki päev oli olnud pilvine ja ka ilmaennustus ennustas pilvise ilma jätkumist, oli siiski väike lootus päikeseloojanguks. Ja Päike tuligi pilve tagant välja, kuid 15 minutit enne loojangut ilmusid kohale tumedad pilved, pannes päikesevalgusele tiheda katte ette. Päikeseloojangu pildistamisest ei tulnud niisiis midagi välja. Aga pilte tegin seal mere ääres ikka.

Taevas enne loojangut.
Tallink Isabelle Paldiski Lõunasadamas.
Tallink Isabelle Paldiski Lõunasadamas.
Paldiski laht.
Laoküla, taamal Harju-Madise kirik.


Rand Laokülas.
Päikesevalgus merel.
Kivid Paldiski lahes.
Taevas enne loojangut.
Kibuvits.

Ja oligi aeg tagasiteele asuda. Enne veel väike kõrvalepõige Paldiskisse. Pilte ma seal ei teinud.

1 thoughts on “Põllküla, Madise, Laoküla

Comments are closed.