Söök ja jook talvisel fotoreisil



Kuna minult on seda aeg-ajalt küsitud, siis mõtlesingi seekord panna kirja selle, mida oma talvistele fotoreisidele söögiks ja joogiks kaasa võtan. Samuti selle, millised on tehnilised abivahendid söögi tegemiseks ja söömiseks.

Jook

Alustasin kõigepealt joogist. Kuna tegemist on talviste fotoreisidega, siis külma jooki ma kaasa ei võta.

Ühepäevastele fotoreisidele võtan kaasa kokku kolm termost. Ühes on kuum tee, mida fotokotiga kaasas vean, teises on kuum tee, mis jääb tavaliselt autosse, nö. tagavaraks. Kolmandas termoses on soe vesi söögi tegemiseks. Selle võtan ka tavaliselt fotokotis endaga kaasa. Kui aga on plaan süüa pärast matka auto juures, siis seda termost kaasa endaga ei vea.

Nagu juba öeldud, on mul termoseid 3:
1. Thermos 470 ml. Tegemist on roostevabast terasest termosega. Hoiab joogi terve talvise päeva kuumana, ei leki, on vastupidav ja paraja suurusega.

2. Esbit 500 ml termos. Tegemist on varutermosega, mida ma tavaliselt seljakotti ei pane. Joogi hoiab soojana päris hästi. Probleemiks on mõningane lekkimine. Tihend otseselt läbi ei lase, kuid termose avamisel satub jooki vist keerme vahele ja seetõttu hakkab see sealt kuidagi välja imbuma. Tagavara termoseks sobib hästi.

3. Xiaomi Mijia 460 ml. Kolmas termos on mul Xiaomi Mijia termos, mille kunagi AliExpressist endale tellisin. Mahtuvus on termosel 460 ml. Hoiab see termos jooki hästi soojana. On kerge ja mugav kaasa võtta. Selles termoses hoian tavaliselt sooja vett, mida söögi valmistamiseks kasutada saan. Talvisel ilmaga oluline, et vesi seljakotis ära ei külmuks. Ühele inimesele on 460 milliliitrist küllaga, sest jook on mul eraldi kaasas.



Tarvikud söögi valmistamiseks

Oma talvistele fotoreisidele võtan tavaliselt kaasa toidu, mida saab valmistada lihtsalt kuuma vee lisamisega. Et kuuma vett teha on mul kaasas gaasipurk (tavaliselt 110 gr), gaasimatkapliit, gaasipurgi jalg, nõu vee keetmiseks, süütaja (piesosüütaja), tuulekaitse ja söögiriistad. Lisaks siis veel toidupakk ja vesi.

Nüüd neist tarvikutest järgemööda.

1. Gaasipurk. Et oma fotokott võimalikult kergena hoida, kasutan väikest gaasipurki. 110 grammisest piisab täielikult. Minu valikuks on olnud MSR IsoPro 2 gaasipurk. Töötab hästi ka päris külmades ilmastikuoludes.

2. Gaasimatkapliit. Minu valikuks on MSR PocketRocket 2. Tegemist on väga väikese ja kerge matkapliidiga. Kaalub kõigest 73 grammi.

3. Gaasipurgi jalg. Gaasipurgi jalg on selleks, et matkapliit kindlalt maas püsiks. Kuna kogu kaadervärk läheb lõpptulemusena päris kõrgeks, siis olen endale hankinud jala, et kogu matkapliiditorni turvaliselt püsti hoida. Tegemist on MSR firma toodanguga.

 

4. Matkanõud. Minu valikuks GSI Outdoors Halulite Minimalist matkanõud. Tegemist on kerge ühele inimesele mõeldud matkanõuga. On kerge kaasas kanda ja on vastupidav. Sellel komplektil on kaasas ka spork (kahvel-lusikas), kuid seda ma pole kasutanud.

5. Süütaja. Süütajaid on mul alati kaasas 2 tk. Üks tavaline välgumihkel, teine on MSR firma piesosüütaja. Kasutan tavaliselt piesosüütajat, välgumihkel on kaasas tagavaraks.



6. Tuulekaitse. Tuulekaitse on ikka selleks, et kaitsta matkapliiti tuule ees, et tuli ära ei kustuks. Lisaks aitab see kaitsta matkapliidil olevaid nõusid, et tuul neid liigselt ei jahutaks. Mina tellisin oma tuulekaitse AliExpressist.

7. Söögiriistad. Söögiriistadeks (lusikas, kahvel ja nuga) on mul GSI Outdoors roostevabast terasest komplekt. AliExpressist hankisin lisaks väikese kotikese, kuhu need söögiriistad sisse toppida.

Vee kogus, mida ma toidu valmistamiseks vajan, saan selle süsteemiga keema umbes 3 minutiga. Valan vee toidu peale ja 5-8 minuti pärast saab sööma hakata. Kokku kulub siis umbes 10 minutit söögi valmistamiseks.

 

Söögid

Söökidest olen proovinud Adventure Food toite. Mõni mulle neist kohe üldse ei meeldinud, samas mõni oli täitsa hea. Maitse asi nagu öeldakse. Plaan on lähiajal ära proovida ka kodumaise tootja Tactical Solutions toodang. Need on päris kallid toidud, aga samas ka päris toitvad. Lühikese matka jaoks on seda toitu veidi palju, aga kui ikka terve päev olla kuskil külmas, siis on kogus paras.

Kui lähen kuhugi lühemalt, siis olen kaasa võtnud Knorri topsikute sees oleva valmistoidu.

Kõikide nende toitude valmistamine on lihtne, kalla ainult soe vesi peale ja lase seista.

Kotis on mul alati ka mõned müslibatoonid, mida vajadusel näksida saab. Nendega ainult see mure, et korraliku külmaga tahkuvad need ikka päris korralikult ära ja nende söömine pole kerge ülesanne.